FAQ

1. Het aantal m3 in het overzicht van stap 5 en/of de bevestiging wijkt af van de door mij ingevoerde hoeveelheid. Hoe kan dat?

Bij stap 1 van het bestelproces geeft u het aantal gewenste m3 op. Wanneer u vervolgens bij 'Inklinking' kiest voor JA, dan berekent het systeem 10% extra betonmortel. Het totaal wordt vervolgens afgerond per 0,25 m3. 

Rekenvoorbeeld

U bestelt 3m3 en kiest ervoor om rekening te houden met 10% inklinking. U zet Inklinking op JA. 

Het totaal aantal komt dan op 3,3 m3. Deze hoeveelheid wordt dan afgerond naar 3,5m3. 

2. Hoe moet ik betonspecie verwerken?

Betonspecie moet worden verdicht om de ingesloten lucht te verdrijven. Waar ingesloten lucht zit, heeft beton minder sterkte en de kans dat de wapening niet goed omhuld is door beton is dan groot. Dit laatste is belangrijk om de betonconstructie te beschermen tegen betonrot (corrosie van de wapening). Verdichten wordt normaliter gedaan met trilnaalden.

3. Hoe kan ik beton het beste nabehandelen?

Beton moet beschermd worden tegen uitdroging om er zeker van te zijn dat het water beschikbaar blijft dat nodig is voor de chemische reactie met het cement (hydratatie genaamd). Voorkomen van uitdroging kan door het beton gedurende de eerste week na het storten af te dekken met folie of nat te houden.

4. Hoe kan ik scheuren in beton voorkomen?

  • Zorg voor voldoende krimpwapening (in overleg met een constructeur)
  • Zorg dat beton de eerste week na het storten niet uitdroogt
  • Voorkom grote temperatuurverschillen in beton in de eerste dagen na het storten

5. Moet ik voorkomen dat betonspecie bevriest?

Jong beton moet beschermd worden tegen vorst. Beton kan eenmalig tegen een lichte nachtvorst als de sterkte 5 N/mm² is. Om bevriezing te voorkomen bij jong beton moet de vers gestort beton verharden in een verwarmde, vorstvrije ruimte. Meer info

6. Wanneer kan ik beton belasten?

Beton is normaal gesproken na één dag beloopbaar. Het is dan echter nog niet aan te raden om beton zwaar te belasten met werktuigen e.d. Pas gestort beton is dan nog gevoelig voor beschadigingen.

7. Kan Cementbouw overal in Nederland leveren?

Cementbouw heeft een afzetgebied dat meer dan 80% van Nederland omvat. Middels een controle van uw postcode kunt u zien of Cementbouw in uw woonplaats levert. Wanneer u buiten het afzetgebied woont kunt u contact met ons opnemen, wij geven u graag advies over de alternatieven. 

Stel uw vraag hier...